Het huis duurzamer maken is op dit moment een behoorlijk trent. Logisch, want er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. En er zijn interessante voordelen te behalen. Denk jij er ook aan om je woning bijvoorbeeld beter te isoleren of uit te rusten met zonnepanelen? Goed idee, wij leggen je uit waarom je het best snel van start kan gaan.

Korting op de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers geven tegenwoordig korting op basis van een energielabel. Je krijgt tot 0,15% korting op de hypotheekrente. Hiervoor moet je wel een energielabel A zien te krijgen.

De kans is groot dat je dus eerst aan de slag moet om het huis duurzamer te maken. Gelukkig zijn daarvoor mogelijkheden genoeg.

Start met isoleren

Het eerste wat je eigenlijk aan zou moeten pakken is de beperkte isolatie van een woning. Tegenwoordig zijn er veel manieren om de isolatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak.

Zo’n dak beperkt de invloed van warmte en kou. Je hoeft dan minder te stoken in de winter, terwijl de airco in de zomer niet meer aan hoeft. Een groen dak is ook nog eens beter voor de levensduur van het dak.

Zonnepanelen voor korting op de hypotheek

Zonnepanelen op het dak

Waarom energie afnemen van het elektriciteitsbedrijf, als je het ook zelf kan maken? Met name zonnepanelen zijn redelijk makkelijk te installeren op of rondom de meeste huizen. Doorgaans gebruik je de opgewekte energie als dit beschikbaar is, terwijl je terug kan vallen op het vaste stroomnet bij een gebrek aan zon.

Het is verstandig om ook direct een warmtepomp te installeren, zodat je huis van het gas af kan.

Subsidie voor verduurzamen

De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen met subsidieregelen. Er bestaan zowel landelijke als regionale subsidies. Het is dan ook aan te raden om je hier goed in te verdiepen, zodat je zo min mogelijk hoeft te besteden om een maximaal resultaat te behalen. Een voorbeeld is de Investeringsubsidie voor duurzame energie (ISDE).

Uiteindelijk doe je het allemaal niet voor niets: enerzijds lever je een bijdrage aan een beter milieu. Anderzijds investeer je in het verlagen van je energiekosten. En de kans is groot dat je zelf een goedkopere hypotheek kan krijgen.