In een zomer waarin corona het nieuws beheerste, gingen we minder op vakantie naar het buitenland. Het valt niet uit te sluiten dat we ook in 2021 nog beperkingen hebben, als het om reizen gaat. Tijd om de zo geliefde mediterraanse sfeer naar huis te halen, bijvoorbeeld met van die kenmerkende Spaanse hangpotten in de tuin of op het balkon.

Vrolijke bloempotten

In van die pittoreske Spaanse dorpjes zie je ze overal: hangpotten met prachtige planten en bloemen. Ze hangen langs de muren, in tuinen en bij balkons. Denk maar eens aan die fraaie smalle steegjes, die er helemaal vol mee hangen.

Opvallend zijn vaak de beschilderingen. De fraaiste decoraties zorgen voor een unieke uitstraling, die zo kenmerkend is voor Spanje. De hangpot is vooral in Spanje populair, maar ook in landen als Portugal en Italië zie je ze wel.

Ook in Nederland

Nu veel mensen liever in Nederland blijven, is het natuurlijk wel mogelijk om de Spaanse sfeer in huis te halen. Zo’n fraaie bloempot is namelijk niet duur en makkelijk online te kopen.

Nederlandse ondernemers importeren de hangpotten uit Spanje, waar ze met de hand gemaakt worden. Het gaat dan niet alleen om het bewerken van het keramiek, maar ook om de beschildering. Je hebt de keuze uit talloze decoraties, waardoor er ongetwijfeld een model is dat aansluit bij jouw smaak. Dankzij de geglazuurde verflaag glimt de bloempot fraai in de zomerzon!

Verstandig omgaan met keramiek

Het is helemaal geen slecht idee om hangpotten langs een schutting of muur te hangen. Maar denk wel even aan onze Nederlandse weersomstandigheden. In het voorjaar kan het soms nog vriezen, ook in het najaar komt nachtvorst vaak al snel voor.

De hangpotten zijn gemaakt van keramiek. Dit is gemaakt van gebakken klei. Het materiaal is slijtvast en uitstekend bestand tegen hitte. Logisch, want anders zouden de bloempotten de Spaanse zomers niet overleven. Maar vorst, daar is keramiek minder dol op. Gebruik de hangpotten dus in de zomer, maar haal ze daarna voor de zekerheid naar binnen!

Nu nog planten en bloemen kopen

Wil jij ook van die prachtige Spaanse hangpotten gaan ophangen? Dan moet je natuurlijk nog wel geschikte bloemen en planten erin doen. Doe er viooltjes in, een begonia, of toch de Spaanse margriet. Eigenlijk maakt het allemaal niet uit, je mag het helemaal zelf weten.

De hangpotten hebben een handige opening aan de onderzijde. Mocht het hard gaan regenen, dan verdrinkt jouw plant dus niet!