De warmste maanden van het jaar staan voor de deur. Een massale uitstroom naar badplaatsen in Zuid-Europa lijkt er dit jaar niet in te zitten. Dus gaan we dit jaar massaal in eigen land op pad, vaak ook met een eigen boot. Vanwege drukte op het water, is het niet onverstandig om nog eens goed naar de veiligheid aan boord te kijken. Daarom noemen wij vijf producten die erg handig zijn om mee te nemen, wanneer je het water op gaat.

Reddingsvesten

De nummer 1 in onze lijst zal je niet verrassen. Reddingsvesten zijn een onmisbaar. Wanneer je weinig ruimte hebt, kun je automatische vesten gebruiken. Dit type blaast pas op bij contact met water. Vooral kinderen die nog niet kunnen zwemmen verdienen prioriteit, gelukkig zijn speciale vesten voor kinderen. Maar ook als volwassene is het altijd verstandig om een hoge kwaliteit reddingsvest beschikbaar te hebben, bijvoorbeeld als je lange tijd in het water ligt om op een redding te wachten.

Reddingsboei

Mocht een persoon onverhoopt te water raken, is het ideaal wanneer je over een reddingsboei beschikt. Dit maakt het redden van een drenkeling een stuk makkelijker. Tegenwoordig hebben winkels talloze soorten te koop. Handig is een model met een hoefijzer design. Ook kun je kiezen voor een reddingsboei met een lamp, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid in het donker en bij mist.

Brandblusser

Met al dat water om je heen, is vuur toch geen gevaar? Onzin natuurlijk, gelukkig snapt bijna iedereen dat wel. Brand aan boord is misschien wel de grootste nachtmerrie van elke schipper. Preventieve maatregelen nemen is altijd verstandig, bijvoorbeeld door verstandig om te gaan met brandstof in de boot. Wanneer je een brandblusser kiest, gaat onze voorkeur uit naar een schuimblusser. Poeder zijn we minder fan van, omdat het poeder bijzonder schadelijk is voor materialen aan boord.

Fenders

Een harde botsing met de kade hoeft geen fatale gevolgen te hebben. Maar ook schade aan de boot is heel vervelend. Een kleine aanraking kan al voor forse lakschade zorgen. Zorg dus dat er altijd fenders aan boord zijn. Je hangt ze langs de zijkanten van je boot, zodat je veilig aan kunt leggen. Je hebt diverse varianten, waaronder kogelfenders en meer rechte exemplaren. Wanneer je een steiger hebt, kun je deze bekleden met speciale steigerfenders.

Veiligheid aan boord

Reddingsvlot

Dit is niet echt een tip voor wie met een klein bootje over binnenwateren vaart. Maar ga je de zee op met een wat groter schip en ruimer gezelschap, dan is het zeker geen overbodige luxe om een reddingsvlot aan boord te nemen. Watersportwinkels verkopen uitklapbare reddingsvlotten, onder meer voorzien van een tentdak. Er kunnen soms zelfs meer dan tien mensen in! Ook hebben ze handige functies, bijvoorbeeld voor het opvangen van regenwater. Ja, dit kan je drinkwater opleveren wanneer je lange tijd op zee dobbert!

Tot zover onze vijf toppers op het gebied van veiligheid aan boord. Ga je deze zomer genieten met de boot? Kijk dan nog eens goed hoe veilig jouw vaartuig is op dit moment. Maak aanpassingen wanneer dat nodig is, want een ongeluk zit ook op het water in een klein hoekje!